website header

logo-stimon

Naam organisatie: Lamlash Noordzeeduiken
Charter of privé: Privé
Haven: IJmuiden
Aantal bemanningsleden: 8
Aantal gasten: 8-10
Telefoonnummer: 0629514339

Het schip

De Lamlash is een fleettender, in 1973 gebouwd voor de Engelse marine. De fleettenders zijn genoemd naar plaatsen in Engeland.

De Lamlash is 24 meter lang en 7 meter breed en is helemaal ingericht op het Noordzeeduiken. Er is een ruim duikdek met banken waar de sets op kunnen staan en de duikkisten onder passen. We hebben een eigen nitrox installatie aan boord en vullen standaard Nitrox. Met een comfortabele lift worden de duikers weer uit het water getild, maar voor de sportievelingen zijn er ook nog 2 trappen.

Er zijn 18 slaapplaatsen aan boord, waarvan 8 in tweepersoons hutten en 6 in de punt van het schip. De kapitein heeft zijn eigen slaapkamer.

Aan boord is een comfortabele kombuis waar je rustig kan zitten of eten. De koelkasten en snoeppot staan altijd vol en iedereen mag pakken wat die wil. ’s Avonds wordt er een lekkere maaltijd gekookt, waarbij rekening wordt gehouden met de dieetwensen van de opvarenden. Met een beetje geluk wordt er een zelf gevangen visje bereid en uitgedeeld.

We varen de Lamlash met elkaar en waar mogelijk wordt iedereen gevraagd een steentje bij te dragen bij het binnen halen van de lijnen, koken of andere klussen aan boord.

De Lamlash is hard op zoek naar technische mensen die kunnen helpen ons schip in de vaart te houden.

Duiken op de Noordzee

Omdat de kruissnelheid van de Lamlash met ca 6 knopen niet zo hoog ligt maken we vooral 2-4 daagse tochten. We varen in het gebied voor de kust van noord- en zuid Holland en tot in het Engelse deel van de Noordzee als het weer het toelaat. We varen uit in de maanden juni-oktober als de verwachtte golfhoogte minder is dan 80 cm en de overige weersomstandigheden ook gunstig is.

Op de avond voor vertrek komt iedereen aan boord en bouwt de set op. Daarna is het gezellig kennis maken met de andere duikers en al snel komen de stoere verhalen naar boven. Afhankelijk van de bestemming en de kentering vertrekken we soms al in de nacht om op tijd op de duikstek te zijn. Bij aankomst op het wrak wordt de positie gescand en leggen 2 duikers een lijn vast aan het wrak en gaat de motor uit. De duikers zwemmen via de lijn naar het wrak en komen zo ook weer naar boven. Met een comfortabele duiklift wordt je zo weer aan boord getild. De duikleider noteert dat je weer aan boord bent. Op het wrak duiken jij en je buddy samen, met een wrakreel vind je de weg naar de ankerlijn altijd weer terug.

 

Onderzoek van de zee

In samenwerking met de Brave Water Foundation doet de werkt de Lamlash mee aan het behoud en onderzoek van de Noordzeebodem. Zo worden verschillen in de biodiversiteit gemonitord. Er worden de laatste jaren meer kongeralen en spinkrabben gespot en is de zeebodem bezaaid met zandkokerwormen en mosdiertjes. Helaas zien we ook steeds minder kabeljauw op de wrakken.

Wrakken worden ontdaan van vele kilo’s giftig vislood en netten. En als het past in het schema wijken we van de standaard route af op zoek naar ‘puntjes’ die vissers hebben gedeeld en zoeken we naar nieuwe wrakken en verloren lading. Zo heeft de Lamlash in 2015 de vrijwel intacte U31 gevonden, in 2018 een vliegtuigvleugel en hebben we geld en persoonlijke bezittingen kunnen terug geven aan de opvarenden van de Svartlöga die voor de kust van IJmuiden is gezonken. Ook speuren we al jaren naar de vermiste Poolse onderzeeër ORP Orzel die in WOII tijdens een missie ten onder is gegaan.

 

Voor meer informatie over de Lamlash bezoek onze facebook pagina of neem contact op met Mark Barto  06 29514339